Aleksandra jan 22, 2019 - 529 Views

Njemačka možda uvede ograničenje na svim autoputevima Featured

Njemačka vlada razmatra uvođenje brojnih mjera kako bi se smanjilo zagađenje okoline, koje uzrokuju automobili.

Među tim mjerama je i uvođenje ograničenja brzine ma svim dionicama autoputeva.

Osim toga, Nacionalno vijeće, koje se bavi zagađenjem okoline uzrokovanim saobraćajem, predložilo je vladi i povećanje poreza na gorivo. Pred Vladom je težak zadatak, jer mora da zaštiti životnu sredinu, a mora i da sačuva snažnu automobilsku industriju, koja je jedan od glavnih faktora njemačke privrede.

Ako se usvoje predložene mjere, privreda bi mogla da bude ugrožena, a ako Njemačka ne zadovolji standarde o emisiji štetnih izduvnih gasova koje je propisala Evropska unija, očekuju ju visoke kazne.

Među predloženim mjerama za smanjenje zagađenja vazduha, koje bi stupile na snagu 2023. godine, su i uvođenje ograničenja brzine na 130 km/h na svim dionicama autoputeva u Njemačkoj te povećanje poreza na gorivo.

Predviđeni su i poticaji za kupovinu električnih i hibridnih automobila. Ove mjere navodno bi rezultirale zadovoljavanjem barem pola propisanih kriterijuma o emisijama štetnih izduvnih gasova.

Konačan izvještaj o ovoj temi Njemačka vlada će dobiti krajem marta, a njega će potom njemačke vlasti uvrstiti u prijedlog zakona o klimatskim promjenama.

(Autostart.24sata.hr)

Izdvajamo

Popularni članci

Kontakt Info

  • Zadovoljstvo nam je odgovoriti na vaš upit kako bismo ostvarili saradnju. Za sada smo dostupni u BiH i Srbiji.
  • + 387 65 643 603 (Doboj, BiH)
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Top