Ovako će izgledati reprezentacija BiH sa Kolašincem u sastavu

Dolaskom Seada Kolašinca u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, selektor Zmajeva Safet Sušić dobiva mnogo.

Sjajni mladi defanzivac njemačkog bundesligaša Schalkea dobio je zeleno svijetlo od Svjetske fudbalske federacije (FIFA), te može nositi dres Bosne i Hercegovine.

Selektor Zmajeva Safet Sušić reagovao je zaista ekspresno, pa je u Schalke stigao poziv u reprezentaciju BiH za prijateljsku utakmicu koju Zmajevi igraju 18.

novembra sa Argentinom u St. Louisu.

Ono što je dobra stvar za Sušića kada je u pitanju Kolašinac, svakako jeste činjenica da ovaj fudbaler može jednako dobro igrati na tri pozicije u ekipi.

Kolašincu je prirodna pozicija lijevog bočnog, ali odlično se snalazi i na pozicijama stopera i defanzivnog veznog.

Upravo su ovo dvije najkritičnije pozicije u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Sušić će, vjerovatno, rijetko kada koristiti Kolašinca na poziciji stopera, s obzirom da tu ima nekoliko igrača, prije svih Emira Spahića i Ermina Bičakčića, dok će se konkurencija na toj poziciji dodatno pojačati kada se u reprezentaciju vrati i Ognjen Vranješ.

Na lijevom boku Sušić uglavnom koristi Senada Lulića i Sejada Salihovića, što je dobro, ali polovično riješenje, jer oba ova fudbalera imaju prirodne pozicije koje su mnogo više ofanzivno orijentisane.

1Begović2Kolašinac3Bičakčić4Spahić5Mujdža6Lulić7Misimović8Pjanić9Salihović10Džeko11Ibišević

Sa Kolašincem na lijevom boku, Salihović i Lulić dodatno bi pojačali konkurenciju u veznom redu.

Kolašinac će odlično doći i na poziciji defanzivnog veznog, gdje Sušić ima na raspolaganju Elvira Rahimića i Adnana Zahirovića.

Međutim, u posljednje vrijeme, niti jedan od njih ne igra u prvom sastavu, a Pape kao defanzivnog veznog “troši” Harisa Medunjanina.

Sa Kolašincem u sastavu, po potrebi bi bilo riješeno i pitanje defanzivnog veznog, te se otvorile mnoge opcije na sredini terena.

Gdje god Sušić bude stavio Seada Kolašinca, neće pogriješiti, a Bosna i Hercegovina je s njim dobila kvalitetnog igrača za naredno desetljeće.

1Begović2Lulić3Spahić4Bičakčić5Mujdža6Salihović7Kolašinac8Pjanić9Misimović10Džeko11Ibišević

Preuzeto sa: sport.ba