Rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju, koje je provedeno prošle godine u 35 osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, pokazali su da 60,5 odsto od 1.241 ispitanika smatra da ono postoji u školama.

"Vršnjačko nasilje je u porastu", rekla je Nataša Milošević iz Mreže mladih savjetnika, koja je organizovala istraživanje.

Ona je dodala da od 1.241 anketiranih učenika, 63 odsto osnovaca i 64 odsto srednjoškolaca smatra da se u njihovoj školi dešava vršnjačko nasilje.

Ispitanici smatraju da je fizičko nasilje najčešće u osnovnim školama i da takve slučajeve prijavljuju razrednom starješini, dok psihičko nasilje postoji u srednjim školama, te se najčešće o njemu obavještava pedagog.

Prisustvo nasilja zaposlenih u školama nad djecom prepoznaje 18,4 odsto ispitanika.

Učenici, njih 46,6 odsto, smatraju da se slučajevi vršnjačkog nasilja rješavaju uključivanjem u razgovor učenika, razrednika, stručne službe i roditelja.

Istraživanja su ukazala da djeca u školama prepoznaju edukativne i preventivne aktivnosti, ali da u njima učestvuje svega 45,8 odsto osnovaca i 32,4 odsto srednjoškolaca.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Zlatoljub Mišić rekao je da se prezentacija istraživanja o vršnjačkom nasilju u 18 osnovnih i 17 srednjih škola u Republici Srpskoj, koje je provedeno 2012.

godine, odvija u okviru obilježavanja Dječije nedjelje, koje organizuje Ombudsman za djecu Srpske.

(SRNA)